Å være større enn seg selv

Av: 

Lars Petter Hagen

22. april 2024

Hvordan kan man være seg selv? Av alle spørsmål kunstnere har stilt seg gjennom historien er dette kanskje det aller mest evige og umulige. Det er merkelig at noe så grunnleggende skal være så vanskelig, men samtidig sier det kanskje noe viktig om kunsten og kulturens plass i våre liv.

Det er også spørsmålet Henrik Ibsen stiller i Peer Gynt. Verket har gjerne vært assosiert med hyllest av det norske, men Peer Gynt er ingen feiring av oss selv. Karakteren Peer er selvopptatt og feig, og fortellingen om ham ser med kritisk blikk på ideen om hvem vi egentlig er og hva vi har til felles.

Mange av prosjektene på årets festspillprogram kretser rundt spørsmål om hvem vi er. Hva er forholdet mellom deg og dine omgivelser, både de helt nære og det store globale felleskapet? Hvordan henger fortid og nåtid og tradisjon og fornyelse sammen? I en tid med krig og ustabilitet, kamp om sannheten, kunstig intelligens og et massivt individfokus føles det for mange naturlig å lete etter sin plass i verden og historien.

Årets festspill begynner og slutter med korsang, fra folkekoret på Torgallmenningen til Mahlers åttende – og De tusendes – symfoni i Grieghallen. Vi vil feire mangfoldet og fellesskapet gjennom den enkelte stemme. Å synge sammen gir en følelse av å være del noe som er større enn deg selv. For meg er dette selve kjernen av kulturen. Det som knytter oss sammen, det som gjør at vi betyr noe – for hverandre.

Jeg håper årets festspillprogram kan gi en følelse av Peers søken og Mahlers univers. Kanskje oppdager du noen uventende forbindelser mellom Hardanger og Venezia, Fatoumata Diawara og Edvard Grieg. Eller Øyvind Torvund, Mahler og Mesteren og Margarita, OIe Bull, Magnus Lagabøte og Ragnhild Hemsing, Berghain og Bergen, Havanna og Håkonshallen. Og kanskje finner vi endelig ut hvem Leif Ove Andsnes egentlig er.

Uansett hvem du er, velkommen til Festspillene i Bergen!

Lars Petter Hagen
Festspilldirektør