24. mai 2024
Carlos Acosta har hatt en enestående karriere i ballettverden. Nå hedrer han hjemlandet med et dansekompani som blander cubansk kultur med internasjonal koreografi.
– Jeg ville skape et kompani som ikke ser ut som noen av de andre kompaniene i denne nasjonen. Et kompani som tilbyr noe mer alternativt, og som omfavner alle kunst- og danseformer. Det kan være klassisk ballett, mer avant gardistisk, kanskje noe med elementer fra folklore, men alltid fra det cubanske perspektivet, sier Carlos Acosta i et intervju fra 2018.
Som 16-åring fikk Carlos Acosta sitt gjennombrudd da han tok gull i den internasjonale ballettkonkurransen for unge dansere, Prix de Lausanne, i 1990.
16 år gamle Acosta nærmest flyr over scenen under Prix de Lausanne:
Deretter tok Acosta danseverdenen med storm, nesten som en cubansk Billy Elliot.
Acosta vokste opp i en fattig, afro-cubansk familie i Havanna, med elleve søsken i et røft nabolag. På tross av farens sterke oppmuntring viste ikke den unge Acosta særlig interesse for dans, og var redd hobbyen skulle oppfattes som for feminin blant sine jevnaldrende. Men hans naturlige talent for dans og bevegelse gjorde at han litt motvillig begynte på Cubas nasjonale ballettskole.
Talentet hans propellerte ham fremover, og i en alder av 16 år ble han tatt opp i Nasjonalballetten i Cuba.
I 2018 kom også en spillefilm om hans liv og oppvekst, Yuli: The Carlos Acosta Story, hvor Acosta spiller den voksne versjonen av seg selv.
Så dro cubaneren til London.
Allerede som attenåring ble han utnevnt Principal Dancer, kompaniets høyest rangerte danser, i London Royal Ballet. Acosta forble i kompaniet som fast ansatt danser til 2015, hvorpå han pensjonerte seg. Han bidro til å sette mangfoldighet i klassisk dans på kartet, og var blant annet den første svarte danseren som hadde rollen som Romeo i Romeo og Julie.
Etter mangfoldige prestasjoner som utøvende danser, tok Acosta videre på seg utfordringen med koreografi og kunstnerisk regi.
Se et intervju med Carlos Acosta om Acosta Danza, fra 2018:
I dag er Carlos Acosta 50 år og kunstnerisk leder for Acosta Danza og Birmingham Royal Ballet. Han gjorde et comeback i forbindelse med sin runde dag på Royal Opera House i 2023, hvor dansekompaniet var med ham på scenen. Anmelderen fra The Observer skrev:
– Utover kvelden favner dansere fra Acostas cubanske kompani, Acosta Danza, om festiviteten, og styrker dansen sin med noe av tangoens dramatiske karakter, uttrykt kollektivt med sexy fart og finesse.
Dansekompaniet Acosta Danza gjorde sin internasjonale debut på Festspillene i 2017 i Grieghallen.
– Jeg tenkte at i dette andre kapittelet i livet mitt ville jeg dra tilbake til Cuba og skape en arv for landet mitt. Det beste av Cuba – tradisjoner, rytmer, dans – vises til resten av verden, og samtidig bringer vi det beste av dans til Cuba. Det er også en plattform til å styrke cubanske dansere og regissører, sier Carlos Acosta.
Bilde: Acosta Danza på Festspillene i 2017 (foto: Thor Brødreskift)
I et intervju med The Guardian fra 2023 er han bekymret for den nåværende situasjonen i hjemlandet:
– Livet er veldig tungt i Cuba for øyeblikket, og håpløsheten får folk til å forlate landet. Unge mennesker drømmer bare om å dra derfra. I 2016, da [Barack] Obama var der, vokste det frem mye håp fordi en amerikansk president var på cubansk jord for første gang på mer enn 50 år, og holdt en fantastisk tale. Jeg var der den kvelden i Grand Theatre of Havana, og opplevelsen fylte alle med håp. Så stoppet det opp. Nå er situasjonen svært, svært ille.
Nå bor den hardtarbeidende kunstneriske lederen på landet i England med sin kone og tre døtre, men hjertet banker fremdeles for Cuba. Med Acosta Danza får han videreført dette engasjementet.
Video: Acosta forteller om sitt dansekompani, før en premiere i England.
Se traileren for Cuban Eclectico:
Til Festspillene kommer de nå med Cuba Eclectico, en smakebit på livet i Cuba. Acosta blander Cubas mest begavede dansere med moderne og klassisk danseteknikk, og flamenco, capoeira og hip-hop. Han henter inn talentfulle koreografer fra verden over, og til Bergen i 2024 kommer cubanske Raul Reinoso, belgiske Sidi Larbi Cherkaoui, svenske Pontus Lidberg, spanske Maria Rovira, og Alexis Fernández (Maca) og Yaday Ponce, begge fra Cuba, med sine koreografier.
Da Acosta var i Bergen sist sa han til BA:
– Jeg skal hjelpe nye og lovende dansere til å bli store, men oppfordre dem til å bli på Cuba. Jeg ønsker å bidra til det sterke dansemiljøet der ved å fly inn noen av verdens beste koreografer til å undervise, og forhåpentligvis sende danserne på turneer i mange land hvor de kan hente inspirasjon.
Forvent en allsidig opplevelse med det beste fra Cuba, fra moderne dans til Afro-cubansk folkedans, når Acosta Danza kommer tilbake til Grieghallen og Bergen med Cuban Eclectico.