Ragnhild Hemsing. Photo: Kaupo Kikkas

Med beina i to tradisjoner

Med Ole Bulls hardingfele i den ene hånden og den klassiske fiolinen i den andre, har Ragnhild Hemsing skapt internasjonal interesse for norske folketoner. Under Festspillene 2024 skal hun opptre hele syv ganger.

– Du kan si at jeg at jeg vokste opp musikalsk tospråklig, men som artist trodde jeg lenge at jeg måtte velge mellom fiolinen og hardingfela. Da jeg forsto at jeg kunne gjøre begge deler, var det mye som falt på plass, sier Ragnhild Hemsing. 

Festspillmusikeren ble født i 1988 i Valdres, et dalføre i Innlandet fylket. Moren var distriktsmusiker og far var fjelloppsynsmann og langeleikspiller. Hele familien var aktive i folkemusikkmiljøet, og som femåring begynte Hemsing selv å spille fiolin og hardangerfele. Siden den gang har hennes særegne tilnærming til de to tradisjonene brakt henne internasjonal oppmerksomhet.

"Hemsing har i flere år vist frem hardingfelas mangfoldighet: til tider lengtende, til tider høytidelig, til tider røft, deretter igjen innesluttet, sorgfull, desperat, livlig, bekymringsløs," skriver det tyske musikkmagasinet Concerti.

Karrieren hennes startet da hun var 14 år med debut med Bergen Filharmoniske Orkester og Trondheim Symfoniorkester etter flere år ved Barrat Due Musikkinstitutt i Oslo.

De siste årene har Hemsing vist at hun er en artist med bøtter av kreativt overskudd. Mellom 2020 og 2023 har hun utgitt hele fire album på det tyske platesselskapet Berlin Classics, i tillegg til sitt seneste prosjekt De fire norske årstider som skal fremføres under Festspillene i Bergen 2024.

"Jeg har spilt Vivaldis De fire årstider utallige ganger på fiolin, og gjennom årene vokst frem et ønske om å gå dypere inn i materialet og søke den perfekte passformen og kombinasjonen mellom Vivaldi og hardingfela", skriver Hemsing om prosjektet.

Dette ønsket om å spille klassisk musikk på nye måter kjennetegner Hemsings musikalske karriere, gjerne med bruk av både fiolin og hardangerfele. I 2022 tok hun fatt på begge instrumentene og brakte den norske folkemusikken inn i Edvard Griegs musikk til Peer Gynt.
 
"Jeg har spilt folkemusikk parallelt med klassisk musikk gjennom oppveksten min, og jeg har alltid vært fascinert av både likhetene og kontrastene mellom de to tradisjonene, når det gjelder spillestil og lydbilde. For meg beriker disse instrumentene og de to sjangrene de er primært knyttet til hverandre. Faktisk har kombinasjonen av disse sjangrene blitt min musikalske identitet", skriver Hemsing om Peer Gynt.

"Ragnhild Hemsing spiller med så mye kreativt overskudd og kjærlighet til musikken at det er umulig å ikke la seg rive med," skrev Aftenpostens anmelder om platen og trillet terningkast seks. Her spiller hun Solveig's sang:

Under årets festival skal Hemsing også spille musikk fra Vetra, hvor hun undersøker den rike kulturarven til hjembygden. For 200 år siden reiste Ludvig Mathias Lindeman Norge rundt og skrev ned musikk, som slags Asbjørnsen & Moe. En av reisene han gjorde var til Valdres, og en av de han pratet med var Hemsing tipp-tipp-oldefar. Netegnelsene er utgangspunktet for prosjektet.

– Jeg ønsket å få frem dette ukjente og sjeldent spilte materialet og ta det et steg videre i et kunstnerisk prosjekt, hvor jeg tar vare på kulturarven og bringer den videre i en moderne setting, sier Hemsing. 

Side om side med Lindemans nedtegnelser spiller hun egenkomponerte slåtter, og med seg har hun "moderne" musikere som Mathias Eick og Terje Isungset, samt folkemusikerne Ole og Knut Aastad Bråten. Under kan du se musikkvideoen til “Langebergslåtten” fra Vetra.  

I 2023 ga hun også ut BRUCH+TVEITT hvor hun gjenforenes med Bergen Filharmoniske Orkester. I videoen under fra Berlin Classic forteller hun om hvorfor hun valgte å sette sammen komponistene Max Bruch og Geirr Tveitt i et musikalsk prosjekt.

Felen Ragnhild Hemsing spiller på er fela til selveste Ole Bull. Under Festspillene 2024 tar hun med seg fela til komponistens sommerparadis på Osterøy. I 2010 laget hun og søsteren Eldbjørg Hemsing dokumentarfilmen Ole Bulls tone i samarbeid med NRK.