Grete Pedersen. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard

– En original musikalsk tenker

Grete Pedersen er dirigent, tidligere landslagsspiller i fotball og bor i en båt. Nå blir hun festspillmusiker i Bergen i 2025.

Grete Pedersen, en av Norges mest anerkjente dirigenter og en ledende skikkelse innen internasjonal kormusikk, er utnevnt til festspillmusiker. Hun kommer til Festspillene i Bergen 2025 med to prosjekter sammen med Det Norske Solistkor, som hun har vært kunstnerisk leder for siden 1990. 

– Grete Pedersen er en kunstnerisk kraft som preger den musikalske scenen både her hjemme og internasjonalt, og har gjort det flere tiår. Hun er en original musikalsk tenker, både fryktløs og tynnhudet. Bunnærlig og direkte, og samtidig ydmyk og søkende, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.

Blant tidligere festspillmusikere er Lise Davidsen, Ragnhild Hemsing, Anne Sofie von Otter og Leif Ove Andsnes. Festspilldirektøren er stolt over å kunne legge Pedersen til den prestisjetunge listen. 

– Hun er en uovertruffen håndverker som fornyer tradisjoner, en grubler i båt og en strålende fotballspiller med flere landslagsmål. Ganske enkelt et eventyr, sier Hagen.

Et kjennetegn ved Pedersens kunstneriske virke er evnen til å lage konserter som sømløst bringer sammen ulike musikalske stiler og tidsepoker. Under Festspillene presenterer hun et konsertprogram som kombinerer Bachs motetter med samtidsmusikk, og et samarbeid med artisten Emilie Nicolas, der Solistkoret og Nicolas dykker ned i hverandres musikalske univers. 

– Å være festspillmusiker er både en stor ære og en spennende utfordring, sier Grete Pedersen selv. 

Samarbeidet med Emilie Nicolas har hun ønsket å få til i mange år, og prosjektet har også en personlig dimensjon. 

– Jeg opplever Emilie Nicolas som en av de mest spennende og uttrykksfulle norske musikerne. At jeg endelig også får stå på scenen med bandleder, trommeslager og sønn Eivind Helgerød gjør dette til et helt spesielt prosjekt for meg. Sammen med mitt definitive yndlingskor, Det Norske Solistkor, og håndplukkede barokkmusikere er håpet at musikalske båser blir blåst bort og at samspill og ulike innfallsvinkler smelter sammen til et felles uttrykk, sier Pedersen, som har fulgt med på Festspillene siden hun var liten.

Om Grete Pedersen

Grete Pedersen er en av de mest anerkjente dirigentene på den internasjonale korscenen, kjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Pedersen dirigerer også orkestre, og har arbeidet med blant andre Norsk Barokkorkester, Kringkastingsorkesteret (KORK) og Det Norske Kammerorkester. Fra høsten 2022 har Pedersen vært kunstnerisk leder for Carmel Bach Festival i California. Hun er også sjefdirigent for orkesteret og barokkorkesteret ved samme festival. Pedersen er professor i dirigering ved Norges musikkhøgskole. Hun har mottatt en rekke priser og ble i 2019 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. I 2025 gjør hun sine siste prosjekter som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor, som hun har ledet siden 1990.