William Kentridge. Foto: Stella Olivier

William Kentridge er artist in residence under Festspillene i Bergen 2025

  • Hjem
  • Aktuelt
  • 2025
  • William Kentridge er artist in residence under Festspillene i Bergen 2025

– William Kentridge har preget den internasjonale kunstverdenen på tvers av disipliner i mange år. Nå kan hans poetiske univers endelig oppleves i storformat i Norge.

Det sier festspilldirektør Lars Petter Hagen, som har invitert to av den sørafrikanske kunstnerens sceneproduksjoner til Bergen.

Festspillene i Bergen 2025 åpner med Kentridges nyeste forestilling, The Great Yes, The Great No, som hadde urpremiere i sommer. I tillegg står Oh To Believe in Another Worldpå programmet, der Bergen Filharmoniske Orkester fremfører Sjostakovitsj’ 10. symfoni sammen med en animasjonsfilm Kentridge har skapt til verket.

I et poetisk, vakkert og surrealistisk univers, tar Kentridge opp sentrale temaer i vår tid.

- Lars Petter Hagen, festspilldirektør

William Kentridge (f. 1955) bor og jobber i Johannesburg, og har preget den internasjonale kunstscenen på tvers av sjangre og medium i flere tiår. Han er både billedkunstner, filmskaper og skulptør, og står bak store opera- og teaterproduksjoner. Kunstnerskapet hans tar opp politikk, vitenskap, litteratur og historie, og kjennetegnes blant annet av tverrfaglige samarbeid. Han er æresdoktor ved Yale, London University og Columbia University, og Queen Sonja Print Award er bare én av en rekke utmerkelser han er blitt tildelt.

– I et poetisk, vakkert og surrealistisk univers, tar Kentridge opp sentrale temaer i vår tid og trekker samtidig linjer tilbake til historien. Det er på tide at det norske publikummet får oppleve dette vesentlige kunstnerskapet på den store scenen, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.

 William Kentridge vil være til stede i Bergen i forbindelse med forestillingene.