Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
22. mai - 5. juni 2024

Det var en gang et menneske

Det var en gang et menneske var første forestilling på Folkets festspillscene og hadde urpermiere på DNS under Festspillene i mai 2015.

Under festspillene 2014 siden satt regissør Vibeke Flesland Havre i en campingvogn på Festplassen og inviterte mennesker til å komme inn og fortelle historier. I tillegg ble det annonsert i avis og på radio at Festspillene i Bergen søkte historiefortellere. Sammen med dramaturg Anders Hasmo Dahl, valgte Vibeke ut 11 mennesker som skulle dele fra sine liv på scenen. Hele vinteren ble det ukentlige workshops og en forestilling vokste frem. Det spennende er at ingen, heller ikke Vibeke, ante hvordan resultatet skulle bli. Hele vinteren og våren 2015 var en prosess der deltakerne skulle bli trygge på hverandre og på det å fortelle historier. Underveis samlet Vibeke og Anders på historier og testet ut mange forskjellige aktiviteter og dramaturgiske grep. Deltakerne har ropt og snakket i munnen på hverandre på sinnaTV, de har hengt opp klær, spilt på instrumenter, sunget, lest dikt og laget kart over sine liv. På en av workshopene var hele Lille Scene dekket av papirlapper og tråder på kryss og tvers, en annen gang ble det sløyet fisk på Cornerteateret. Hele forestillingen ble bygget av deltakernes egne historier og egenskaper.

Parallelt med denne prosessen jobbet resten av det profesjonelle teamet bak forestillingen med å gi forestillingen god kunstnerisk kvalitet: Marte Stormo på lys, Silje Sandodden Kise på scenografi og Gunnar Innvær på lyd. En rekke scenografier ble testet underveis, og til slutt ble forestillingen vevd sammen og plassert i en liten bar i Wien, skapt på Lille Scene på DNS. 29.mai var det endelig duket for premiere. Deltakerne, som i ukesvis hadde jobbet intensivt med manus og formuleringer, artikulert setninger med vinkorker i munnen og tilbrakt mange lattermilde timer på teateret, skulle endelig få fortelle sine historier til publikum.

«Det var en gang et menneske» ble en publikumssuksess og fikk oss til å kjenne på at vi tross alt bare er mennesker alle sammen, på godt og vondt. Det ble satt opp fire ekstraforestillinger og samtlige åtte visninger ble solgt ut. Ikke verst for en gjeng med «vanlige» folk.

Les artikkel fra de innledende prøvene for forestillingen her.

Pil ned ikon

Medvirkende 2015: Her kan du lese hvorfor de medvirkende valgte å delta i prosjektet

ANNE SOFIE TVEIT, 29 ÅR: Jeg fikk høre om Folkets festspill gjennom en kamerat av meg, og ble med en gang meget interessert i prosjektet. Dette gjorde at jeg kom på informasjonsmøte og fra dag en av var jeg solgt. Dette var et prosjekt jeg ønsket å involvere meg i, spennende og givende på så mange måter. Et flott tilskudd til kulturen i Bergen!

ANN-KRISTIN BJERKNES, 32 ÅR: Jeg meldte meg på i siste liten etter oppfordring av min venninne Silje S. Kise som også er scenograf på stykket. Valget om å takke ja til plassen etter workshop i forkant kom på et perfekt tidspunkt i livet da jeg trengte å aktivisere meg sosialt. Og det er det som er så fint med livet! Valgene man tar gjør at historier blir til, enten de skjer bevisst eller ved en tilfeldighet.

ELSE KARIN CORNELIUSSEN, 69 ÅR: Jeg hadde lyst til å være med på dette da jeg hørte om det gjennom en venninne som igjen hadde hørt om det på radio. Jeg tenkte at kanskje det kunne hjelpe noen andre om jeg kunne få fortelle min historie, og ville tro at jeg kunne hjelpe meg selv til og kunne bli mer modig til å stå foran en forsamling. Samtidig ville jeg være med på noe nytt og spennende når jeg kan.

CECILIE BARTNES, 42 ÅR: Jeg liker både mennesker og utfordringer, og ble henrykt da jeg fikk være med i stykket. Å spille seg selv, og gi av seg selv på en scene, ser jeg fram til med skrekkblandet fryd. Å dele historier fra mitt liv og høre de andres, er utrolig positivt og lærerikt. Vi mennesker tror ofte vi er alene om å føle og tenke det vi gjør. Det er jo helt feil. Vi så uendelig mye likere enn vi tror. Helt like faktisk. Inni oss. Og den følelsen ønsker jeg at publikum skal sitte igjen med. At ved å høre våre sammenvevde historier, vil de bli bedre kjent med sin egen.

GRO SIREN ANDAL, 39 ÅR: Jeg synes det er gøy å gjøre noe som er helt utenfor min komfortsone. Det er både spennende og utfordrende. Jeg har aldri vært med på noe som har med teater å gjøre. Det at jeg får fortalt min historie og jobbe med så flinke og flotte mennesker er en ære. Dette er noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet.

KARINA BJØRNES, 31 ÅR: Eg vert trigga av å få vera med på noko utanom det vanlege. I den prosessen som det er å skapa det som til slutt skal bli Det var en gang et menneske erobrar eg stadig nytt land ved å skubbe på mine eigne grenser. Å vera med på Folkets festspill er altoppslukande, utmattande og fantastisk.

KLAUS JØRGENSEN, 40 ÅR: Jeg er opptatt av det ekte i skuespill, en mest mulig naturlig fremstilling av virkeligheten. Dette er en unik mulighet til å stå på en scene og representere dette. Jeg tror Folkets festspillscene er noe av det mest autentiske teateret som er satt opp her, og det er spennende å være med på.

MARINA HANSSON, 39 ÅR: Jeg ble med fordi Festspillene åpner nye dører i mitt liv.

MORTEN BRUNSBERG REFSLI, 26 ÅR: Jeg ble med fordi jeg så etter en mulighet til å noe nytt å gjøre her i Bergen; møte nye mennesker og få nye erfaringer og opplevelser. Jeg vil fortelle min historie.

SIDSEL KALLAND HAUGLAND, 62 ÅR: Jeg lyttet til info om Folkets festspillscene i NRK radio. Jeg er interessert i menneskers livshistorier; hvordan man tenker og takler livet. Jeg liker å få kreativiteten til å blomstre i mennesker og forhåpentligvis kan jeg selv bidra med noe kreativt til andre gjennom dette.

VIBEKE KOEHLER, 34 ÅR: Jeg syntes ideen til Det var en gang et menneske hørtes utrolig gøy ut. Det treffer midt i blinken på to ting som engasjerer meg sterkt ellers i livet: menneskelighet og historiefortelling. Dessuten ga det meg muligheten til å ta opp igjen teatertråden som jeg la fra meg da jeg var 14. Den avgjørelsen har jeg angret en del på som voksen. Etter å ha vært med på de første prøvene her åpnet det seg en dyptgripende undring i meg over det menneskelige fellesskapet som oppstår idet alle enkelthistoriene våre møtes. Dette er ekte fortellermagi!

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?

Takk for praten!