Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
22. mai - 5. juni 2024

Fra New York til Bergen for å høre Lise Davidsen

Dr. Ruth Steinberg er lidenskapelig opptatt av opera. Den første operaforestillingen hun noensinne så, snek hun seg inn da hun gikk college i 1969. 

Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes
Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

– Andre kunne bruke narkotika og bli hektet. Jeg fikk opera i øret og ble hektet for livet. Min første opplevelse var Norman Treigle som sang Mefistofele på New York City Opera i 69. Jeg ble tatt med storm, og har vært avhengig siden.  

Dr. Ruth Steinberg har reist til Bergen, med billetter til alle forestillingene med Lise Davidsen. I Universitetsaulaen før mesterklassen med årets festspillmusiker forteller hun om mangfoldige operaopplevelser.

– Jeg hørte Lise Davidsen for første gang på Metropolitan Opera, som rollen Lisa i operaen Pique Dame. Hun var ekstraordinær, full av energi. Hun tar pusten fra deg. På det tidspunktet bestemte jeg meg for at når jeg kunne, skulle jeg prøve å få sett henne. 

Ruth Steinberg har reist helt fra New York for å se Lise Davidsen opptre i Bergen. Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes
Ruth Steinberg har reist helt fra New York for å se Lise Davidsen opptre i Bergen. Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

Det pjuskregner, og Ruth er imponert over hvor lite man kan stole på værvarselet. Mandag skal hun ut og se naturen og fjordene, men ellers er dagsprogrammene tettpakket med klassisk musikk.

Hun kaller seg selv en ‘opera-lunatic’, eller operafanatiker, og tidligere har hun også fulgt den amerikanske mezzosopranen Joyce DiDonatos forestillinger. Lise Davidsen minner henne om australske Joan Sutherland i måten de begge fremfører utfordrende opera med styrke og letthet.

– Lise Davidsen er litt som en løve. Løven er ikke storartet og skremmende fordi den river deg i fillebiter – men det er storartet at den har muligheten til å gjøre det. Når hun synger, vet du at det ligger mer kraft bak og lurer, og det gjør det så spennende, sier Ruth.

Hun så selvsagt Tosca, og var spesielt imponert over Bryn Terfel og Lise Davidsen. Den konsertante versjonen lot musikken ta hele scenen, og da oppstod magien, sier Ruth.

Ruth har reist fra USA, og andre tilreisende har dratt helt fra Australia for å se Lise Davidsen i Bergen. 

– Spesielt i USA er det mye å være fanatisk over, og da vil jeg heller være fanatisk om opera, avslutter hun med et smil.

Til mesterklassen med Lise Davidsen sikret Ruth seg et sete på første rad. Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes
Til mesterklassen med Lise Davidsen sikret Ruth seg et sete på første rad. Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?

Takk for praten!