Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
26. mai - 09. juni 2021

Hull, tull og ramme alvor

Festspillene, Dukketeaterverkstedet og Fyllingdalen teater går sammen om å skape en ny familieteaterforestilling om en fabrikk som lager hull.

Foto: Janneche Strønen
Foto: Janneche Strønen

Stykket heter Hull & Sønn og er basert på forfatter Frode Grytten og illustratør Marvin Hallerakers bok fra 2004.

Hull & Sønn er navnet på en fabrikk som lager alle slags hull. En dag blir fabrikken solgt, og den nye toppsjefen vil legge den ned. Fabrikken produserer jo ingen ting! Nedleggelsen byr imidlertid raskt på problemer, for hvordan skal en kle på seg uten hull i buksebena? Og hvordan kan en spille trompet eller skyte med kanoner eller bore etter olje uten hull? Og verst av alt, hva skjer med sveitserosten?

Oppsetningen er et samarbeid mellom Yngve Seterås, Jan Holden fra Dukketeaterverkstedet, Fyllingsdalen teater og Festspillene i Bergen.

Fra venstre: Monika Solheim, Julie Jensen, Daina Ulmyte, Yngve Seterås, Camilla Svingen og Jan Holden. Foto: Janneche Strønen
Fra venstre: Monika Solheim, Julie Jensen, Daina Ulmyte, Yngve Seterås, Camilla Svingen og Jan Holden. Foto: Janneche Strønen

– Det allmenngyldige i boken slo meg, nemlig spørsmålet om hva som skjer når det selvfølgelige forsvinner? sier Seterås.

For å overføre uttrykket som Marvin Halleraker har gitt teksten til scenen, var Jan Holden, med sin lange erfaring fra og kompetanse på figurteater, en naturlig partner. Selv om begge to falt pladask for fortellingen og illustrasjonene, var de travelt opptatt på hver sin kant. Først da koronaen kom, klaffet det.

Alle fikk plutselig bedre tid – apropos aspektet med at det selvfølgelige forsvinner – og da satte vi bare i gang, sier Seterås.

Forestillingen får urpremiere på et nyoppusset Fyllingsdalen teater og vil ha et mangfold av sceniske uttrykk: Figurteater, skyggeteater, masker og konvensjonelt skuespill. De erfarne scenekunstnerne deler på dramatisering og regi, og har også fått med seg dukkemaker og scenograf Monika Solheim, den ferske dukketeaterregissøren Daina Ulmyte, lysdesigner Randiane Sandboe, kostymedesigner Julie Jensen, komponist Tarjei Vatne og lyddesigner Gunnar Innvær på laget.

Det kunstneriske teamet ser frem til å presentere en forestilling full av humor, spenning, musikk og undring.

– Det filosofiske aspektet er interessant: En fabrikk som lager hull. Og hva er hull? Det er jo ingenting, ingenting med en ramme rundt. Noe så selvfølgelig for samfunnet, noe vi egentlig ikke tenker over at finnes. Men hva skjer når hull forsvinner? Da ser vi ringvirkninger i samfunnet, og kaos rammer, sier Jan Holden. 

Også forfatter Frode Grytten ser frem til at boken skal bli teater.

– Det er jo jo nokre år sidan boka kom ut, men eg trur ikkje ho har blitt mindre aktuell. Det har på denne tida bare blitt endå meir opplagt at vi treng hull, og at vi treng dei no! sier han.

Hull & Sønn har urpremiere på Fyllingsdalen teater torsdag 27. mai. Forestillingen er en samproduksjon mellom Festspillene i Bergen, Dukketeaterverkstedet v/Jan Holden og Fyllingsdalen Teater​.

 

Det er sannsynlig at planene for årets festspill vil påvirkes av pandemien og smittevernrestriksjoner. Gjennom å lansere artister og forestillinger løpende, ønsker Festspillene å rette oppmerksomheten mot det arbeidet kunstnerne gjør, vel vitende om at det endelige festspillprogrammet kan se annerledes ut. Festspillene vil følge helsemyndighetenes påbud og anbefalinger, og ønsker å skape trygge forhold og minst mulig ulempe for publikum. Derfor vil billettsalget til Festspillene i Bergen 2021 starte senere i vår.

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?