Richard Gregory. Foto: Thor Brødreskift

Løfter gaten opp

  • Hjem
  • Festival
  • 2023
  • Artikler
  • Løfter Gaten Opp
22. mai 2023

Regissør Richard Gregory har plassert hundrevis av vanlige folk på en catwalk. Han blir fortsatt rørt.

Det er femte gangen den britiske kunstneren setter opp What Is the City but the People?, som er Festspillenes åpningsseremoni i år, men opplevelsen er fortsatt unik. Akkurat som menneskene.  

For i det spesielle scenekunstprosjektet handler det om å finne 150 mennesker og bokstavelig talt presentere dem på en catwalk midt i byen. Her skal de ganske enkelt være seg selv.  

What Is the City but the People? er et kaleidoskopisk portrett av et sted, bygget opp av fragmenter av liv som ikke vanligvis befinner seg på samme sted. I én time vil en mangfoldig gruppe med mennesker befinne seg i sentrum for oppmerksomheten, på en 60 meter lang catwalk. Som publikum blir vi kjent med hver enkelt gjennom fotografier og korte tekster om dem, sier regissøren.  

Richard Gregory har vært i Bergen flere ganger denne våren. Han har kikket på Fløyen, på Festplassen, tenkt på hvilken vei catwalken skal gå, møtt og diskutert med det kunstneriske teamet. Nå rigges det i sentrum og alt nærmer seg klart. To store videoskjermer vil vise fotografiene og historiene, og på catwalken i midten går deltakerne selv. Noen alene, noen to og to, noen sammen med et firbeint familiemedlem, noen i større grupper.  

“Det er underholdende og kan også være morsomt, men jeg tror det er en fundamentalt rørende opplevelse å se vanlige mennesker i en by bokstavelig talt bli gitt en slik plattform. ”

- Richard Gregory, regissør

– Prosjektet både presenterer en refleksjon av deg selv, slik at du ser deg selv i byen. Men det er jo selvsagt ikke deg, det er en annen som er der oppe. Så dermed får du innsikt i liv som kan være svært forskjellig fra ditt eget, og det gjør at du tenker over hvem som egentlig bor her og hvem de er. Det er også en feiring av mangfoldet, for uansett hvilken by man befinner seg i, finnes det et vell av ulike erfaringer, av alle mulige typer, sier Gregory.  

Det første What Is the City but the People? fant sted i Manchester. Ideen kom fra en kunstner som ikke hadde tid til å gjennomføre prosjektet selv, og var like enkel som den var kort: «Sett folket på catwalken».  

– Da jeg begynte å jobbe med ideen, så jeg på en del moteshow, men selv om de er veldig dynamiske, ønsket vi oss en annen type energi. Så samtidig tilbrakte jeg mye tid på en åpen plass i Manchester som heter Piccadilly Gardens, der jeg bare lot folk flyte forbi. Da skjønte jeg at det vi prøvde å gjøre, var å løfte fortauet opp. Ta energien fra hverdagserfaringene og bokstavelig talt forhøye og forsterke den, forklarer han. 

– Folk blir veldig rørt av det. Det er underholdende og kan også være morsomt, men jeg tror det er en fundamentalt rørende opplevelse å se vanlige mennesker i en by bokstavelig talt bli gitt en slik plattform.  

“Stjernen i showet er alle deltakerne til sammen”

- Richard Gregory, regissør

Siden har What Is the City but the People? vært gjort i Utrecht, Recklinghausen og München. På hvert sted jobber regissøren med en scenograf og en videodesigner, i tillegg til et lokalt kunstnerisk team. I Bergen består det av forfatter Finn Tokvam, innholdsprodusent Linda Børnes, fotograf Thor Brødreskift og komponist Gisle Martens Meyer.  

Enkeltfavoritter på catwalken har regissøren ikke.  

– Stjernen i showet er alle deltakerne til sammen, det er helt vesentlig!  

– Den mest fascinerende delen av prosjektet er å finne deltakerne. Du skriver jo ved hjelp av virkelige mennesker. Det første laget handler om hva vi oppfatter på overflaten, hvilken jobb de har, hvilke erfaringer de har med seg og så videre. Deretter intervjuer vi dem, og da kommer det ni av ti ganger frem noe fullstendig overraskende, og vi begynner å se linjer, temaer og det universelt menneskelige. Og så er det den komplekse delen, når vi destillerer intervjuet ned til et kort fragment, som både sier noe om akkurat den personen og samtidig som det blir en bit i kaleidoskopet eller puslespillet som skaper det store bildet: Hva er byen?, sier Gregory.  

Resultatet ser du på Festplassen onsdag 24. mai. Kongeparet ankommer kl 12:05, og selve seremonien starter kl 12:30.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?