Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Troldhaugen

En konsert i Edvard Griegs dagligstue er den perfekte måten å avslutte en festspillkveld på. Troldhaugen var hjemmet til Edvard og Nina Grieg, og Grieg omtalte stedet som «mitt beste opus hittil». I 1985, hundre år etter at Grieg flyttet inn på Troldhaugen, ble kammermusikksalen Troldsalen åpnet. Her får også publikum en særegen utsikt mot komponisthytten og Nordåsvannet gjennom vinduet som danner bakvegg for scenen. Festspillkonsertene i Griegs villa og senere i Troldsalen er legendariske.

Foto: Thor Brødreskift

Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og gravstedet, samt et moderne museumsbygg og konsertsalen Troldsalen. I villaen, som stod ferdig i 1885, kan en oppleve Griegs eget Steinway-flygel fra 1892. Flygelet er i like god stand i dag som for over 100 år siden og brukes jevnlig til konserter. I de senere årene har instrumentet også blitt brukt i plateinnspillinger av Griegs verk. Komponisthytten ble bygget i 1891, og var et resultat av at Grieg hadde behov for å omgi seg med total stillhet mens han arbeidet, noe han følte ikke var oppnåelig i villaen. Mange av Griegs kjente verk ble komponert i hytten. Troldsalen, som ligger rett ved siden av Griegs villa, er bygget spesielt for kammermusikk, og har plass til 200 tilhørere.

“Det er trist å ha landeiendom og ikke kunne være hjemme tidlig på våren, for da får man alle ideene”
Edward Grieg

Klikk her for å lese hva KODEs konservator Monica Jangaard kan fortelle om Edvard Griegs liv i Troldhaugen-perioden

 

Foto: Martin Totland

VIDEO:

Troldhaugen info. Video: Sjur Pollen
Behind closed doors at Troldhaugen

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?