Å løpe en maraton – hele 42,2 km – er ingen enkel sak.
Når man i tillegg ikke kan se høyner det vanskelighetsgraden betraktelig.
Å løpe en maraton – hele 42,2 km – er ingen enkel sak.
Når man i tillegg ikke kan se høyner det vanskelighetsgraden betraktelig.
Mannen som skal bryne seg på dette elleville prosjektet lørdag 24. mai er Håkon Gisholt.
Og nevnte vi at det hele skal foregå på en tredemølle på Torgallmenningen?
– Jeg løp min siste maraton for fem år siden, og skulle aldri løpe igjen – men når man får muligheten til å gjøre det i Bergen, på Torgallmenningen – det kan ikke bli større. Det blir en once in a lifetime, sier Håkon Gisholt.
Den blinde politimannen fra Hop blir hovedpersonen i den elleville, gratis utendørsforestillingen Fun Run, lørdag 24. mai.
Håkon Gisholt jobbet som politi i Oslo i 34 år, men startet karrieren som aspirant i Bergen. Først var han i ordensavdelingen, men dagen etter en heftig biljakt fikk han konstatert at han hadde begynt å miste synet, og at han til slutt ville bli blind.
– Jeg har vært veldig heldig allikevel, det har skjedd utrolig mye positivt i livet som følge av at jeg har fått denne sykdommen. En av de tingene er jo at jeg er her hos Festspillene, sier Gisholt.
Den positive og blide Gisholt er rak i ryggen, og tårner vel over 1,90 meter over bakken. Det glattbarberte hodet er lett solbrunt, og vitner om mye tid tilbrakt utendørs.
Gisholt vokste opp i en aktiv familie på Hop. Foreldrene tok barna med ut i naturen, de plukket bær om våren og stod på ski på vinteren. Da han og broren fant orientering i 12-årsalderen ble de hektet, og brukte all fritiden sin på å bli best mulig. Senere var det militæret, så politiskolen. Men selv for en kjernesunn mann, som han kaller seg, så er en maraton alltid utfordrende.
– Det er jo fryktelig langt, uansett hvordan man vender og vrir på det. Uansett hvor godt trent du er, blir du sliten og får vondt i kroppen når du har passert 3 mil, forteller Gisholt om distansen.
Likevel har Gisholt løpt rundt 15 maraton. Det siste var i New Delhi, hvor han fullførte på 4 timer og 20 minutter, som han selv kaller «en kosetid».
– I ungdommen var jo tiden viktigst, men etter hvert har opplevelsen og rammen rundt maratonen blitt det store. Og den rammen som kommer i Bergen den slår også New York-maratonen, ler Gisholt.
Et par år etter sykdommen inntraff, kom Gisholt inn i et treningsmiljø for folk med funksjonsvariasjoner. En dag kom de på at de skulle prøve å få rusmisbrukere med seg som ledsagere på fjellturer. Ideen utviklet seg, og er i dag Vinn-Vinn-prosjektet: et unikt samarbeid mellom synshemmede og rusavhengige i behandling, av RP-foreningen og Tyrili-stiftelsen.
– Det har blitt mitt hjertebarn de siste årene, vi har hatt mer enn 300 rusavhengige, som har vært tungt ute å kjøre med i dette samarbeidet. De har ledsaget oss på fjellturer, på Birken, militære løp, rafting – ganske tøffe ting. Det har blitt mye mestring for begge grupperinger og ikke minst mange nye, gode venner, forteller Gisholt.
Den kanskje mest ukonvensjonelle venneduoen som kom fra Vinn-Vinn har Gisholt skrevet bok om, og NRK laget en dokumentar om, Politi og røver.
Tommy Johansen var i mange år en tungt belastet narkoman, som var på listetoppen på Oslo-politiets oversikt over kriminelle gjengangere, den såkalt VIC-listen (Very Important Criminals). Johansen ble Gisholts ledsager, og fant i det ny mening som hjalp ham ut av rus og kriminalitet.
Han er i dag Gisholts faste ledsager, aller beste venn, og var forlover i bryllupet hans.
– De menneskene som vi går forbi på gaten, og knapt vil snakke med, knapt vil se på, de er faktisk kjemperessurser for mennesker om de blir vist tillit – og rusfrie mennesker er flotte mennesker og man må gi de en reell sjanse, forteller Gisholt om erfaringene fra prosjektet.
Når Gisholt nå trener seg opp i maratonform følger han et treningsprogram med treningspartnere fra Vinn-Vinn, og hans faste løpeledsager Kjersti Skudal.
Skudal har løpt på steder med Gisholt, hvor hun bare ett år tidligere har ruset seg. Endringen er enorm, og i dag er Skudal med på joggeturer og skiløp, og sørger for at Gisholt får fri løype og geleides forbi hindringer.
– Når Kjersti og jeg løper sammen har vi en hvit stokk som en forankring mellom oss, hun holder i den ene enden og jeg i den andre, så styrer hun meg utenom hindringer på den måten, forteller Gisholt.
Mellom styrketrening og utholdenhetsprøver trener Gisholt seg også mentalt til å løpe på scenen i hjembyen.
– Den mentale biten, å stå foran så mange mennesker, selv om jeg ikke ser de, det grugleder jeg meg litt til, smiler Gisholt.
Historien fra Vinn-Vinn, om personer som støtter hverandre, og heier hverandre frem i tøffe perioder speiles også i forestillingen Fun Run. I det storslåtte utendørsarrangementet er publikum invitert til å heie på maratonløperen, løfte og støtte personen frem, og dele opplevelsen og delta i felleskapet som skapes underveis.
Bli med og hei frem Håkon Gisholt, og opplev det elleville gratisarrangementet Fun Run på Torgallmenningen lørdag 24. mai fra kl. 18.00.