Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
26. mai - 09. juni 2021
A-mollkonserten

Bergen Filharmoniske Orkester

m/Håvard Gimse

Forbindelser
Musikk Digital
Tidligere arrangement:
 • Overstått

​Festspillenes signaturverk og Adagio for strings.

Griegs pianokonsert i a-moll er blitt kalt både lyden av Norge og nasjonalromantikkens kjenningsmelodi, og det storslagne verket har stått på festspillprogrammet nesten hvert år siden starten i 1953. Heldigvis er det også tilfellet i pandemiåret 2021, selv om det ikke så slik ut først. 

Pianisten er Håvard Gimse, som også var solist da a-mollkonserten ble fremført av Bergen Filharmoniske Orkester under den store direktesendte markeringen Grieg minutt for minutt i 2018. Gimse er ettertraktet som solist og kammermusiker i inn- og utland og har en særlig forkjærlighet for skandinavisk og norsk klassisk musikk. 

Adagio for strings av amerikanske Samuel Barber er i likhet med a-mollkonserten et av verdens mest gjenkjennelige klassiske musikkstykker. Etter å ha blitt spilt i forbindelse med begravelsene til presidentene Franklin Delano Roosevelt og John F. Kennedy og etter 11. september er verket nesten å regne som USAs offisielle sørgemusikk. Det er blitt brukt i en rekke filmer, inkludert Platoon fra 1986, og finnes også i et utall elektroniske remikser for klubber og dansegulv. 

På scenen står Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) under dirigent James Gaffigans ledelse. Den anerkjente amerikanske dirigenten Gaffigan har vært engasjert ved flere av verdens ledende konsert- og operahus. Han er sjefdirigent for Luzerner Sinfonieorchester og har hatt stor innvirkning på orkesterets profil, med flere suksessfulle turneer og innspillinger. I år startet Gaffigan som 1. gjestedirigent for Trondheim Symfoniorkester & Opera. Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Under årets festspill medvirker musikere fra BFO i ulike konstellasjoner på ikke mindre enn sju konserter.

Konserten innledes av festspillkomponist Missy Mazzoli, med et verk for piano og elektronikk. 

Foto: Thor Brødreskift

Informasjon

Arrangementet filmes. Kameraene kan oppleves forstyrrende for publikum i salen. Dørene stenger 5 min før oppsatt starttid. All videreformidling, kopiering og nedlastning av videoinnhold er forbudt.

​​Festspillene blir gjennomført i samsvar med regjeringens og lokale myndigheters gjeldende påbud og retningslinjer. Les mer her.

Har du digitalt pass eller billett? Se arrangementet her.


Håvard Gimse. Foto: Ilja Hendel

Arena

Varighet

​45 min

Billetter

​I salen 
Ordinær: 650
Honnør: 585 
Under 30 år/student: 190 
BT Fordel: 487

Digital 
Ordinær: 250 
Under 30 år/student: 150 
BT Fordel: 180
Husholdningsbillett: 400

Har du digitalt pass eller billett? Se arrangementet her.

Medvirkende

  • Bergen Filharmoniske Orkester
  • James Gaffigan dirigent
  • Missy Mazzoli piano
  • Håvard Gimse piano​

Musikk av

  • Mazzoli
  • Barber
  • Grieg​

Verk

  • Missy Mazzoli (1980–)
   The night ahead and no real fate, for piano og elektronikk

  • SAMUEL BARBER (1910–1981)
   Adagio for strings

  • EDVARD GRIEG (1843–1907)
   Pianokonsert i a-moll, op. 16, «a-mollskonserten»

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?