Møter med fremtidens kunstnere.
Festspillene i Bergen har lange tradisjoner for å gi unge kunstnere en scene. Nå samles alle satsingene under navnet Festspillakademiet i Bergen, eller Festival Academy of Bergen, (FAB).
Under Festspillene 2025 blir det konserter med unge artister, musikk av unge komponister og en rekke mesterklasser og mentorprogram innen flere grener. Mange av disse arrangementene er åpne for publikum, mens andre er forbeholdt FAB-deltakere.
– Festspillene er en møteplass, både på og ikke minst rundt scenen. På Festspillakademiet i Bergen kan unge kunstnere dele og gjøre seg nye erfaringer, utvikle seg kunstnerisk og inspireres av møter med internasjonale artister, samtidig som publikum får mulighet til å bli kjent med spennende nye navn, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.
Norske artister som Leif Ove Andsnes, Lise Davidsen, Christian Ihle Hadland og Amalie Stalheim har alle opptrådt under Festspillene i Bergen svært tidlig i karrieren.
– Det er avgjørende at Festspillene setter unge og ukjente stemmer på programmet. Det er en investering i fremtiden, både kunstnerisk og publikumsmessig, sier Hagen.
I løpet av Festspillenes snart 75 år lange historie har det vært en rekke talentsatsinger. Ved å samle alle under ett navn ønsker Hagen å skape synergier og samspill:
– Når mange gode krefter jobber sammen, kan vi få til noe ekstraordinært. Jeg tror vi sammen med våre mange gode samarbeidspartnere kan etablere Festspillakademiet som et vesentlig og inspirerende årlig treffpunkt for unge kunstnere innen musikk og andre kunstarter.
På denne siden finner du en oversikt over publikumsåpne arrangementer som inngår i det øvrige festspillprogrammet, samt en rekke aktiviteter for inviterte FAB-artister og -studenter. FAB-deltakerne vil også inviteres til sosiale møteplasser under Festspillene.
Du kan dessuten melde deg på et eget nyhetsbrev for FAB-relatert informasjon, som vil sendes ut en håndfull ganger i året.
– I kulturbyen Bergen er man kjent for å heie hverandre frem, og med Festspillakademiet skal vi både hedre og videreføre den arven. Vi satser på unge kunstnere fordi vi ønsker oss et levende kunst- og kulturliv også i fremtiden, sier festspilldirektøren.
Mer enn 20 arrangementer med unge artister som er åpne for publikum
Mer enn 20 lukkede arrangementer for unge kunstnere
Årets samarbeidspartnere inkluderer Klassisk link, Jiri Hlinka Klaverakademi, Griegakademiet – Institutt for musikk, Voksenåsen Music Academies, Camerata Bergen, Ungdomssymfonikerne
I tillegg til aktivitetene under vil det flere av dagene være Stikk innom-konserter med Griegakademiets studenter, Griegakademiets masterkonserter og en rekke konserter på utescenen Festallmenningen.
Fra torsdag 22. mai blir det også en sosial møteplass hver kveld på Det Vestnorske Teateret.
Flere arrangementer og detaljer vil annonseres senere. Med forbehold om endringer.
Festspillenes åpningsdag med åpningsseremoni, -konsert og påfølgende mottakelse.
Kammermusikkprøver Klassisk link
Workshop Klassisk link og FAB-komponister med Amalie Stalheim og Ørjan Matre
Kammermusikkprøver Klassisk link
Workshop Klassisk link og FAB-komponister med Amalie Stalheim og Ørjan Matre
Kammermusikkprøver Klassisk link
Åpen prøve med BIT20 Ensemble og Bára Gísladóttir
Q&A med Bára Gísladóttir, Bjarni Frímann Bjarnason og BIT20 Ensemble for FAB-komponister
Amalie Stalheim m/unge strykere med urfremføringer av FAB-komponister
Mesterklasse med fiolinist James Ehnes
Portrettkonsert med musikk av Premiere-komponist Inga Margrete Aas
Annonseres senere
Annonseres senere
Prøver med Ungdomssymfonikerne Kammer
Prøver med Camerata Bergen
Åpen prøve med Ensemble Allegria og Kristine Tjøgersen
Prøver med Camerata Bergen
Prøver med Camerata Bergen og Leif Ove Andsnes
Avslutningskonsert
Send en epost til fab@fib.no.