Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
26. mai - 09. juni 2021

Taylor Mac

A 24 decade history of popular music

Fornøyelser
Neste arrangement:

​Taylor Mac åpner Festspillene med amerikansk overflødighetshorn.

​Festspillene i Bergen 2021 åpner med urpremieren på en destillert symfonisk utgave av Taylor Macs feirede forestilling A 24-Decade History of Popular Music.

Forestillingen presenterer en glitrende, subjektiv tolkning av amerikansk historie gjennom populærmusikk.

– Kjernen i A 24-Decade History of Popular Music dreier seg om å utvide vår forståelse av samfunnet, historien og menneskeligheten. For å hjelpe oss med det, tar vi motsetninger og jobber for å bringe dem tettere sammen. Hvem kunne forestilt seg at en queen fra New York City skulle synge sammen med Bergen Filharmoniske Orkester? Vi gleder oss til å høre og se hva som skjer, sier Taylor Mac.

Den amerikanske kunstneren er kjent for å skape verk fulle av skjønnhet og motstand på samme tid. Mac er sanger, komponist, dramatiker, skuespiller og generell teatermaker, og lager forestillinger som sprenger alle forsøk på kategorisering. Med praktfulle kostymer, særegne utgaver av klassiskere langt tilbake i den amerikanske sangboken og en stor scenepersonlighet som veksler mellom sjarm og brodd, har A 24-Decade History of Popular Music gjort stor suksess i ulike format.

Som en engangshappening i Brooklyn satte Mac opp hele forestillingen på 24 timer, sammenhengende. «En av de største opplevelsene i mitt liv. Jeg har sovet på det, og jeg er sikker», skrev The New York Times. Forestillingen var også en av finalistene til Pulitzer-prisen for drama i 2017 og vant Edward M. Kennedy-prisen for drama.

Amerikanske tilstander
Til åpningsforestillingen i Grieghallen onsdag 26. mai blir verket for første gang arrangert for symfoniorkester, i et bestillingsverk fra Festspillene i Bergen, og skal urfremføres av Bergen Filharmoniske Orkester. Forestillingen varer i rundt 2 timer, og inneholder nye arrangement av amerikanske klassikere fra borgerkrigsballader til 60-tallets protestmusikk.

For å skape denne spesialutgaven av A 24-Decade History of Popular Music har Taylor Mac med seg den amerikanske komponisten og arrangøren Ted Hearne og dirigent Alan Pierson. Med på laget er også Taylor Macs mangeårige samarbeidspartnere, musikalsk leder Matt Ray og kostymedesigner Machine Dazzle.

Temaet for Festspillene i Bergen 2021 er «This is America?» og festspilldirektør Anders Beyer fryder seg over å kunne presentere en åpningsforestilling skapt og fremstilt av et levende amerikansk ikon.

– Taylor Macs arbeid er mettet med mening, reflektert og fullt av spørsmål om samfunnet generelt og den amerikanske tilværelsen spesielt. Under glitrende kostymer og slående scenebilder er dette en forestilling som kjemper mot konformitet, kategorisering og samfunnsdemoner, sier festspilldirektøren.

Informasjon

Gjennom å fortløpende lansere artister og forestillinger som er planlagt til årets festspill, ønsker Festspillene å rette oppmerksomheten mot det arbeidet kunstnerne gjør, vel vitende om at det endelige programmet kan bli annerledes på grunn av pandemien.

Festspillene vil følge helsemyndighetenes påbud og anbefalinger. For å skape minst mulig ulempe for publikum, vil billettsalget først starte nærmere årets festspill.


Photo: Little Fang Photography

Arena

Billetter

Billettsalget starter våren 2021. Meld deg på nyhetsbrevet for å holde deg oppdatert.

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?