Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Festallmenningen

Festspillene feirer sin 70. festival med konserter og opptredener midt i byen – gratis og åpent for alle.

Festallmenningen. Foto: Thor Brødreskift
Festallmenningen. Foto: Thor Brødreskift

Torgallmenningen er forvandlet og pyntet til fest med ny scene og nye publikumsområder i anledning de 70. Festspillene i Bergen.

Vi feirer med kjære venner og nye bekjentskaper, og håper at akkurat du vil ta turen innom! 
 
ScenenFestallmenningen er muliggjort av Grieg Foundation, som feirer sitt 20-årsjubileum i år. (Les intervju med Per Grieg senior her.)

Stemningsvideo fra ny scene og publikumsområder på Torgallmenningen

Kunst i vindu

I mange av vinduene som vender mot Festallmenningen, vil det være utstilt kunst gjennom perioden. Kunsten er laget av ulike kunstnere fra bergensområdet, og noen av verkene kan kjøpes av de som er interesserte. Gjennom å skanne QR-koder på plakater i nærheten, kommer du rett til mer informasjon om kunsten og kunstnerne. Les mer på fib.no/kunstivindu.

Folkets stoler

Vi låner stoler av folket! Til sammen 100 kjøkkenstoler er samlet inn fra vestlandske hjem, og hver stol har sin egen historie. Stolene på Festallmenningen har fått et strøk med maling, og inviterer deg til å ta deg en pust i bakken, enten der den står eller dit du velger å flytte den. Slå deg ned sammen med noen du kjenner – eller sammen med noen du aldri har truffet før. Tirsdag 07. juni vil stolene bli gitt tilbake til folket.

Stolene er malt av Manger musikklag.

Benken

Se video fra Signo Dokken, hvor benkene er laget.

Nye benker bryter den store Torgallmenningen inn i mindre, mer intime soner. Nye møteplasser i fellesrommene våre utfordrer vante mønstre og gir oss nye blikk på byen vi kjenner, og på hverandre. Sett deg ned, pust inn, finn et rolig øyeblikk midt i alt det travle.

Benkene er laget av Signo Dokken AS, som skaper arbeidsplasser til døve, hørselshemmede og døvblinde. 

Norsk skog

Stadig flere av oss bor i byer, og ser derfor mer grått enn grønt i løpet av en vanlig dag. Det gjør noe med oss. Veldig mange av oss kjenner en helt egen ro når vi kommer inn i skogen, ut på sjøen eller over tregrensen. Når vi skaper små lommer av natur på Festallmenningen, handler det om mye mer enn estetikk. Vi ønsker å åpne for små glimt av ordløs balanse og en påminning om at vi alle henger sammen, både med hverandre og med alt annet som lever. Dypest sett er vi natur.

Det grønne på Festallmenningen er hentet fra norsk natur. Her finner du både bjørk og blåbærlyng. 

Bilder fra festspillhistorien

Glimt av Bergens Tidendes bilder fra festspillhistorien

Bergens Tidende har foreviget festspilløyeblikk siden 1953. På skjermen ved scenen kan du ta en reise tilbake i tid. 

Vimplene

Det frie mennesket trenger både jording, fellesskap og gøy. Se opp! Med vimplene bringer vi festen, det uhøytidelige og lekne inn i allmenningen. Når verden er alvorlig trenger vi mer enn ellers å senke skuldrene, se folk inn i øynene, dele et smil og minne hverandre om at de aller fleste folk er bra folk!

Arrangementer

scenen blir det konserter, sirkuskunster, dans og mye moro dag- og kveldstid, og Torgallmenningen fylles ellers med lekeplass, klovnerier, gateteater og installasjoner. Alle arrangementene er gratis, og mange av dem kan nytes sammen med venner og familiemedlemmer i alle aldre.

Fra torsdag 26. til søndag 29. mai kan du ta en pause ved den fargerike glasskonstruksjonen i enden av Torgallmenningen. Her kan du og dine oppleve LuxTempus, en danseforestilling som kombinerer installasjonskunst, interaktiv kunst og samtidsdans.

På lørdag er det italienske eVenti Verticali sin tur til å innta manesjen i Bergen sentrum. Forestillingen Quadro vises på en luftscene over Torgallmenningen, og publikum kan vente seg akrobatiske sprang høyt over bakken. Dagen etter spilles den første i en serie konserter på Festallmenningen. Da skal Benedicte Maurseth skape smekre toner fra Hardangervidda.

Neste uke åpner med toner fra en helt annen del av verden, når Gabriela Garrubo og Per Olav Kobberstad skal utforske det brasilianske musikklandskapet. Senere på kvelden tar Tor Jaran Apold og Sjur Hjeltnes oss hjem igjen. Duoen skal levere publikum tolkninger av et knippe verk av Grieg og Bull.

Tirsdag tar bergenske Misty Coast publikum med til drømmepop-land i en halvtime. På onsdag spiller den tyske teknotrioen Klangphonics en konsert hvor tekno og house møter det akustiske, mens folkekjære Bjørn Tomren og Heine Bugge entrer scenen torsdag. Da blir det konsert med universets beste trekkspill- og jodleduo Polkabjørn & Kleine Heine!

Når det endelig er fredag igjen, er det den svenske kvartetten Nü Fiona som kan oppleves på Festallmenningen. Den særegne musikken deres er formet av alt fra den meksikanske ørkenen til den franske landsbygda. Lørdag og søndag vil Abraham Azarte, som har uttalt at han ble født for å få folk til å le, skape ablegøyer og klovnekunster for folk i alle aldre.

Senere på lørdagen skal Fargespill fylle Festallmenningen med god stemning og mye energi, mens Vestlandets nysirkuskompani står for spektakulær akrobatikk, entusiastiske gjøglerier og tøysete humor dagen etter.

Korsang er stikkordet for de to siste arrangementene på Festallmenningen. Mandag blir det kormaraton med byens barnekor og Norges Ungdomskor, som avsluttes med at Edvard Grieg Vokalensemble skaper vårstemning med verk av Edvard Grieg.

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?